Jauką lynams pasigaminkite patys
Prieš kokius tris dešimtmečius žvejai gana gerai išmanė kulinarines paslaptis. Kalbu ne apie žuvų kepimą (nors kodėl gi ne?), tačiau apie jaukų ruošimą. Apskritai vyravo tokia nuomonė – jei nemoki pasigaminti namų sąlygomis prievilo, prastas esi meškeriotojas. Čia aš taikau plūdininkams ir dugninės mėgėjams. Dabar sąlygos kardinaliai pakito – jei nenusimanai, kokios firmos jaukai geriausi, esi netikša žūklėje. O kaip paruošti tą „pirktinį“, na, čia antraeilis dalykas, nes išties tikrų, net ir iš pakelių iškratyto prievilo paruošimo taisyklių laikosi gal tik žvejai – sportininkai. Bet čia kita tema.
Dabar kalbėsiu apie jauką lynams, kurį, jei netingite, galite pasigaminti patys. Gal bus įdomu kažkam išbandyti, nes seni žvejai veikiausiai turi savus receptus, gal dar ir geresnius. Ruošdamas jauką namuose lynams, laikausi principo, kad prievilas būtų kuo natūralesnis. Taip pat stengiuosi gamintis daugiau ar mažiau universalų, jei jau planuoju žuvauti ten, kur dar nemeškeriojau arba nesu gaudęs lynų. „Natūralumas“ skamba gal kiek prieštaringai, bet pažiūrėkite į jauko sudedamąsias dalis. Lynams skirti jaukai neturėtų būti iš daugelio ingredientų, nes susimaišę kvapai tikrai nesuteiks to mano pabrėžto natūralumo, o be to, įvairios jų dalelės kaip magnetas sutrauks smulkmę. Ypač raudes, kurios yra tartum lynų palydovės, nes sukinėjasi panašiose vietose.
Šis jaukas yra skirtas ne vienadieniam jaukinimui. Tais atvejais jau galioja kita taisyklė – kuo greičiau patraukti lynų dėmesį. O tai galima panaudojus visiškai priešingą jaukinimo taktiką – prievilas turi būti kvapnus, kad iš tolo patrauktų žuvų dėmesį.
Mano siūlomą jauką galite pasidaryti nesunkiai. Jį sudaro 7 dalys juodžemio, 1 dalis avižinių dribsnių, 1,5 dalies juodos duonos ir 0,5 dalies maltų kanapių. Juodžemį geriausiai imti iš šalia telkinio esančios pakrantės, nors labai dažnai šią taisyklę ignoruoju – atvykstu žvejoti su jau paruoštu prievilu, nevargstu tamsoje prie vandens telkinio, nes noriu dar brėkšmoje užmesti meškerę. Jei visgi taisyklės paisysite, geriausiai būtų susirasti kurmiarausių, jų žemė yra puri, kvapni, nereikės rauti velėnos.
Avižinius dribsnius (gali būti kvietiniai) pakaitinkite ant keptuvės ir susmulkinkite kavamale. Kanapių galite nusipirkti žūklės prekių parduotuvėse jau susmulkintų, o jei ne – tai irgi pakaitinkite keptuvėje ir pasinaudokite ta pačia kavamale. Duoną imkite būtinai juodą, nes balta labai patinka įvairiam mailiui, geriau naminę, padžiovinkite, po to sumirkykite ir gerai išmaišykite su juodžemiu.
Avižinius dribsnius galite pakeisti gerai išvirtais žirniais, nebūtinai pirktais iš turgaus, kuriuos paprastai naudojate masalui, gali būti iš prekybos centro, tinka net jų puselės. Išvirtus žirnius irgi reikia susmulkinti iki mažyčių dalelių. Įdomu tai, kad kaip masalo žirnių lynai nevertina, tačiau jauke jie tinka, gal kad jų dalis tik nedidelė (juk yra kartoki, o tai ne lyno skoniui) ir susimaišo su kitais priedais. Vietoje kanapių taip pat galite naudoti smulkiai maltas saulėgrąžas.
Kaip papildą į tokį jauką siūlyčiau įmaišyti smulkintų sliekų, bet juos verčiau dėkite į jauką pavasarį arba rudenį. Tiesa, tinka ir naktinei vasarinei žūklei. Sliekus galima keisti musių lervomis, uodo trūklio lervomis, pastarosios itin gerai, gal net geriau nei sliekai, bet ir vienos, ir kitos lervos labai traukia visokias mažas žuveles, smulkius lynukus. Dar variantas yra sraigės, vynuoginės irgi tinka, tik reikia jas iškrapštyti iš kiaukutų ir supjaustyti, nes susižeisite rankas, jei kartu su kiautais sutraiškysite, o po to lipinsite jauko rutulius.
Teoriškai (beje, esu skaitęs apie tai, pažįstu tą žvejį, nemanau, kad rašytų netiesą) į jauką galima vietoje sliekų arba kartu su jais maišyti ir pjaustytų dėlių, išlukštentų iš savo „namelių“ apsiuvų. Bet aš nebandžiau. Kai vasarą ruošiuosi lynus gaudyti daugiau šviesiu, bet ne tamsiu paros metu, vietoje sliekų maišau konservuotus kukurūzus. Jei meškerioju upėje – perlines sušutintas (ištęžta net) kruopas. Arba ir kukurūzus, ir kruopas. Tinka visi trys variantai. Tų stambių ingredientų (sliekų, grūdų, kruopų...) kiekis sudaro apie dešimtadalį bendro jauko kiekio. Kiek reikia tokio jauko? Sunku pasakyti, priklausys, kiek laiko ruošiatės žvejoti. Lynai gana greitai pasisotina, jie kitaip nei karšiai, šapalai arba kuojos – nekemša į skrandžius, kad pilvai išsipučia. Jei žūklavietėje lig tol nebuvo jaukinta, manyčiau, kad geram pusdieniui pakanka apie 8 – 10 l. pagaminto prievilo. Kai jaukinate nuolat, užteks ir trečdaliu mažiau. Čia esminis momentas yra pritraukti lynų dėmesį, priversti juos užtrukti žūklavietėje.
Kada pradeda kibti, galima tiesiog paberti kelias saujas kukurūzų arba kruopų, išmirkytos duonos, jei meškeriojate vasarą. Netgi kartais efektyvu įmesti, tarkim blyno kubelių, jei gaudote juo. Galiausiai, jeigu nespėjote pasigaminti prievilo, neturėjote tam laiko, bet žūklavietėje nuolat jaukinote, apsieisite vieną ar porą dienų tik su mano minėtais priedais.
Romualdas Žilinskas